T K

Torun Bakır A.Ş - NUMUNE PROJELERİ OTONOM TAKİP VE YÖNETİM SİSTEMİ

Proje İçeriği

Bu proje ile takım, kalıp vb. üretim yardımcı araçlarının dizaynlarının takip edilmesi, siparişlerinin geçilmesi ve üretiminin yapılması, dış satınalma taleplerinin yapılması, tüm üretimin proses bazında takip edilmesi, dokümantasyonun yapılması, geliştirilen sistemin QDMS , PDM / Solidworks, MII vb benzeri programlarla konuşabilmesi, BPM entegrasyonuyla takip edilecek olan APQP toplantılarının, önseri-seri geçiş devir formlarının veya ürününe ait seri üretiminin yapılması sırasında gelen değişiklik taleplerinin yine sistem ile entegrasyonu gibi devamlı yaşayan ve anlık bilgi sağlayan bir proje yönetim sistemi geliştirilmiştir.


Projenin Amacı

taner.yuksel@torunmetal.com


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Proje kurum içindeki bir işleyişi iyileştirmek için gerçekleştirildi.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Bir numune üretim projesinde takip edilmesi gereken 200 kadar ana aksiyon ve bunların alt aksiyonları var. Yılda 300 adet numune üretimi için gerekli aksiyonlar fabrikanın tüm bölümlerine dağılmış durumda. Bir numunede 10 farklı bölüm ve herbir numunede farklı kişiler görev alıyor. Ortaya takip edilmesi gereken binlerce farklı olasılık ortaya çıkıyor. Bu kompleks iş sürecini insandan bağımsız bir şekilde takip edebilmek için karar ağaçları kullanılan dinamik bir kural tanımlama sistemi geliştirilmiştir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet, projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin tam desteği alınmıştır. Projenin tabiatı gereği kapsam proje geliştirme süresi içerisinde sıklıkla değişmiştir. Zira süreç binlerce farklı karar kombinasyonu içermektedir; kavramsal tasarımı mükemmel bir şekilde yapıp sonrasında geliştirme yapmak mümkün olmamıştır. Kapsam değişikliği oldukça kaynak ihtiyaçları da artmıştır. Kaynak sağlama noktasında proje sponsoru olan üst yönetimin tam desteği proje boyunca alınabilmiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje kurum içinde mühendislik, planlama, üretim ve satış bölümlerine fayda sağlamıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Geliştirdiğimiz bu sistemde, oluşturulan master proje planları ile yeni bir proje planının oluşturulması maksimum 30 sn sürüyor. Planda gerçekleşen aksiyonlar (gecikme, tamamlanma vb tüm veriler) anlık olarak SAP, MII ve QDMS’ten gelen verilerle güncelleniyor. Tüm bu veriler BI / BO raporlarıyla takip edilebiliyor. Projenin maliyeti, kapasite kullanımı, satış/tekliflendirme modülü ile ortak çalışması nedeniyle, numunenin daha teklif aşamasından itibaren takibi yapılıp verilerle analiz edilebiliyor. Hangi müşterilerde teklif/numune oranı nedir, hangi müşterilerde teklif/numune arasındaki süre ne kadardır yani hangi müşteride ciroya çabuk ulaşılıyor, hangi proseslerin tekliflendirme ve numune üretimi daha kuvvetli, hangi müşterilerde hangi proseslerde karlılık sağlanabliyor vb pekçok stratejik bilgi artık sistem üzerinden otomatik bir şekilde elde edilebiliyor. Numune kapasite planı daha en başta yapılıyor, hangi proseste hangi haftaya kapasite var görülebiliyor. Verdiğimiz teklifler eğer müşteri tarafından siparişe dönüştürülmüşse, seri üretim için hangi tezgahlardan ne kadar gerekiyor her an görülebiliyor. Bu sayede üretim süresinde ve maliyetlerde azalma sağlayabilmek için gereken aksiyonlar belirlenebiliyor, müşteriye doğru fiyatlandırma yapılarak müşteri memnuniyeti iyileştirilebiliyor; takip işleri otomatikleştirilerek kurumsal hız sağlanabiliyor.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projede BT biriminden bir proje yöneticisi, bir analist, bir yazılım geliştirici, mühendislik, planlama, üretim ve satış birimlerinden ise birer anahtar kullanıcı olmak üzere 7 kişi aktif olarak görev almıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projede Medyasoft Grubu bünyesinde yer alan Renova Danışmanlık şirketinden yazılım geliştirme destek hizmeti alınmıştır.